Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ναι της Πολιτείας στα Playoff με προϋποθέσεις


Θα γίνουν τα Playoff όπως αποφασίστηκε το πρωί της Πέμπτης στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπαντρέου, ωστόσο η Πολιτεία έθεσε αυστηρούς ορούς προς Σουπερ Λιγκ και ΕΠΟ για την διεξαγωγή τους. Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι αγώνες κατάταξης συμφώνα με τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο είναι να εγγυηθούν γραπτά η Αστυνομία, η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ για την ομαλή τους διεξαγωγή τους. Αν δεν δοθούν οι εγγυήσεις ή δοθούν και γίνει το παραμικρό, έστω και ένα άτομο να μπει στο γήπεδο, τότε το ποδόσφαιρο θα υποστεί τις συνέπειες, ήταν τα λόγια του κ. Γερουλάνου. Παράλληλα κατέστη σαφές πως η Πολιτεία δίνει μια τελευταία ευκαιρία στο ποδόσφαιρο και πως στη Γενική συνέλευση της ομοσπονδίας στις 3 Ιουνίου θα πρέπει να γίνουν δεκτοί οι όροι που έχουν θέσει προς την ομοσπονδίας για πιο αυστηρές ποινές, δηλαδή να υπάρξει ευθυγράμμιση του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ με αυτό της ΟΥΕΦΑ, διαφορετικά θα τεθούμε εκτός πλαισίου της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και πως το νέο πρωτάθλημα θα ξεκινήσει χωρίς κρατικά γήπεδα και δημόσιο χρήμα. Αυτό μάλιστα το επανέλαβες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Γ. Πεταλωτής: «Από την πλευρά της, η ΕΠΟ οφείλει να υιοθετήσει άμεσα ένα απόλυτο και αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο, ευθυγραμμιζόμενο απόλυτα με την ευρωπαϊκή θεσμική και διοικητική πρακτική, σχετικά με τα κρούσματα βίας στο ποδόσφαιρο.Δεν μπορούμε, πλέον, να ανεχθούμε τέτοια κρούσματα. Και επαναλαμβάνω ότι είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα σταματήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης και υποστήριξης προς το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, από τα χρήματα του ΄Ελληνα φορολογούμενου. Αν οι φορείς και οι παράγοντες του ποδοσφαίρου δεν ανταποκριθούν στο αίτημα της κοινωνίας για καθαρό ποδόσφαιρο, για καθαρούς αγώνες, το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί χωρίς δημόσια τηλεόραση, χωρίς δημόσια γήπεδα και χωρίς –κυρίως- δημόσια χρήματα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η χρηματοδότηση του ΟΠΑΠ προς την ΕΠΟ θα διακοπεί και θα καταγγελθούν όλες οι συμβάσεις της εταιρείας με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ η ΕΡΤ θα σταματήσει τη μετάδοση κάθε αγώνα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, εάν σε αυτόν παρατηρηθούν φαινόμενα βίας, αποσύροντας κάθε υποχρέωσή της απέναντι στην ομάδα. Οι αποφάσεις που θα λάβει η Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις αρχές Ιουνίου, θα αξιολογηθούν από το υπουργείο Πολιτισμού μέχρι τις 8 Ιουνίου και το υπουργείο θα εισηγηθεί τις περαιτέρω ενέργειες της Πολιτείας. Στις 15 Ιουνίου θα δημοσιοποιηθεί ο πλήρης απολογισμός όλων των κινήσεων, οι οποίες ζητήθηκαν από τον Πρωθυπουργό, καθώς και οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη περίοδο».

Όπως προκύπτει την προσεχή Κυριακή ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός και ΑΕΚ-Ολυμπιακός Βόλου θα αγωνιστούν κανονικά, ωστόσο επειδή υπάρχει φόβος για επεισόδια στην 11η Μαΐου και την 15η Μαΐου-καθώς στην μεν πρώτη υπάρχει γενική απεργία της ΓΣΕΕ, ενώ στη δεύτερη ημερομηνία είναι προγραμματισμένος ο τελικός Κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού-, αν δεν δώσουν εγγυήσεις Αστυνομία, ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκα οι αγώνες δεν θα γίνουν ή θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.
Στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή με την παρουσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης. Επίσης, παρόντες ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα την τηλεόραση, Τηλέμαχος Χυτήρης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Κουσελάς, και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Γιάννης Σπανουδάκης.
Για να οδηγηθούμε, πάντως, στη σημερινή σύσκεψη κορυφής υπό τον πρωθυπουργό, αρχικά ο υπουργός Πολιτισμού συναντήθηκε µε τον υφυπουργό Γιώργο Νικητιάδη και στη συνέχεια ο κ. Νικητιάδης είχε πολύωρη συνεργασία µε τον γγΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή. Αντικείμενο της σύσκεψης αυτής ήταν να εξεταστεί -μετά τα γεγονότα του τελικού του Κυπέλλου- τι μέλλει γενέσθαι µε τις αθλητικές συναντήσεις εντός του Μαΐου, καθώς δεν είναι µόνο τα πλέι οφ του ποδοσφαίρου, αλλά υπάρχουν και κρίσιμες συναντήσεις στο μπάσκετ, όπως ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό και τα πλέι οφ, αλλά και συναντήσεις σε άλλα αθλήματα, µε την αστυνομία να έχει εκφράσει φόβους και να έχει πληροφορίες για οργανωμένο σχέδιο δημιουργίας επεισοδίων. Επίσης κατά την χθεσινή σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες ειπώθηκε ότι «έπειτα απ' όσα έγιναν στον τελικό του Κυπέλλου θα έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος», στον οποίο τελικά η κυβέρνηση απέστειλε αυστηρό τελεσίγραφο, ώστε να στις 3 Ιουνίου στη Γενική Συνέλευση της ομοσπονδίας να γίνει αυστηροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα, διαφορετικά τίθεται θέμα µη έναρξης του νέου πρωταθλήματος ή ακόμα και αποχώρηση από τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, ενώ του ζητήθηκε να δοθεί οδηγία στους διαιτητές να διακόπτουν τα παιχνίδια σε είσοδο φιλάθλων στον αγωνιστικό χώρο ή σε ρίψεις αντικειμένων και αυτό να εφαρμοστεί από τα πλέι οφ.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου