Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο διάλογος για την βία συνεχίζεται...



Σε καλό δρόμο βρίσκεται συμφώνα με τον γενικό γραμματέα αθλητισμού ο διάλογος της Πολιτείας με το συντεταγμένο ποδόσφαιρο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Το μεσημέρι της Δευτέρας στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη γενική γραμματεία αθλητισμού και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλαβιος, ο Πρόεδρος της Σουπερ Λιγκ Βαγγέλης Μαρινάκης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοργανώτριας Γιώργος Μποροβήλος, ο εκτελεστικός διευθυντής της Λίγκας Πατρικ Κομνηνος, ο γενικός γραμματέας αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξης και ο αρχηγός της Ελληνικής αστυνομίας Λευτέρης Οικονόμου τονίστηκε πως με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα δεν γίνεται να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα γι αυτό πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα.

Π. Μπιτσαξής : «Είχαμε μία εξαντλητική και παραγωγική συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος. Ερευνούμε να γίνεται υπό διαφορετικές συνθήκες. Με τις προϋποθέσεις που υπάρχουν τώρα δεν μπορούν να ξεκινήσουν πρωταθλήματα. Θέλουμε συνθήκες πολιτισμού και τέτοιες δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είμαστε πολύ κοντά σε επίτευξη συμφωνίας, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Προσπαθούμε να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, να διακόπτονται αγώνες ίσως κι οριστικά εφόσον υπάρχουν βεγγαλικά ,κροτίδες είσοδος φιλάθλων στο γήπεδο και οπαδικοί πόλεμοι, που δεν μπορούν να διαταράσσουν την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, όμως στις λεπτομέρειες πολλές φορές χάνεται η ουσία. Θέλω να πιστεύω ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε καταλήξει».

Σε ότι αφορά τις προτάσεις που κατέθεσε η Σουπερ Λιγκ όπως την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος για τη γηπεδική βία, την αύξηση των αρμοδιοτήτων των σεκιούριτι και τη σωστή χρήση του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στα γήπεδα, η Πολιτεία τις εξετάζει και θεωρεί πως βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση.

Π. Μπιτσαξής : «Είμαστε σε θετική κατεύθυνση. Τα σεκιούριτι πρέπει να παίζουν ρόλο στην διαφύλαξη των αγωνιστικών χώρων. Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, που είχε και κάποιες αντιρρήσεις από τις εταιρίες. Έχει συμφωνηθεί και μέσα στην επόμενη περίοδο τα 6 γήπεδα που έχουν ήδη το ηλεκτρονικό εισιτήριο και θέλουμε να μπει σε όλα τα γήπεδα της S.L. ιδιαίτερα σε ΟΑΚΑ, Καραϊσκάκης και τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη. Θέλουμε ένα οργανωμένο σχέδιο ταξιθεσίας. Το κέντρο διαχείρισης θα περάσει στην αστυνομία. Για το ιδιώνυμο το μελετάμε, θέλει πολύ μελέτη, κινείται σε μια κατεύθυνση αυστηροποίησης από την πολιτεία, όμως οι όροι είναι ακόμα προς συζήτηση. Δεν πρόκειται περί εκχωρήσεων δικαιωμάτων της αστυνομίας. Ήδη η νομοθεσία λέει ότι ο σεκιούριτι κάνει έλεγχο εφόσον συναινεί ο φίλαθλος. Αν όχι δεν μπαίνει στο γήπεδο. Όλα θα γίνονται υπό την επίβλεψη της αστυνομίας, απλά τα σεκιούριτι θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, όμως και οι ΠΑΕ θα φέρουν μεγάλες ευθύνες αν περνάνε στο γήπεδο βεγγαλικά κτλ».

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου