Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Ο αγώνας του Ηρακλή για δικαίωση συνεχίζεται


Ο αγώνας των οπαδών του Ηρακλή κατά της απόφασης της επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ για την μη χορήγηση άδειας συμμετοχής του γηραιού στο πρωτάθλημα της Σουπερ Λιγκ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Την Τετάρτη το βράδυ σχεδόν 15.000 φίλοι του Ηρακλή κατέκλυσαν την Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη και σε μια ειρηνική συγκέντρωση προσπάθησαν να στείλουν ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα προς την ΕΠΟ ότι η απόφασή της μόνο δίκαιη δεν ήτανε. Οι φωνές διαμαρτυρίας των οπαδών του Ηρακλή ωστόσο δεν έμειναν εντός των τειχών και έφτασαν μέχρι το Στρασβούργο και την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου οπαδοί του γηραιού που μένουν μόνιμα στη Γαλλία ανάρτησαν πανό ζητωντας να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι και να διαλυθεί η Σούπερ Λίγκα, προκειμένου να υπάρξει δικαίωση για τον σύλλογο.
Μαζί με τον κόσμο του Ηρακλή τις προσπάθειες της για να ανατραπεί η απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης κάνει και η διοίκηση του συλλόγου, η οποία σε επιστολή προς τους Έλληνες Βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κάνει λόγο για κατάφορη αδικία εις βάρος της ΠΑΕ, λέγοντας πως η ομάδα δικαιούται να αγωνίζεται στη Σουπερ Λιγκ. Στην μακροσκελή επιτολή του Ηρακλή μεταξύ άλλων η διοίκηση του συλλόγου της Θεσσαλονίκης κατηγορεί την ΕΠΟ για «αδιανόητα κακή πρόθεση» από την πλευρά της τη στιγμή που υπήρξε ιδιαίτερα ελαστική απέναντι σε άλλες ομάδες, ενώ αναφέρει πως σε κανένα από τα πιθανά κριτήρια αξιολόγησης της βιωσιμότητα ο Ηρακλής δεν έχει τη χειρότερη θέση από καμιά άλλη ομάδα της Σουπερ Λιγκ. Το θέμα της αδειοδότησης του Ηρακλή εξετάστηκε και από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία είχε κληθεί να παραστεί ο Πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Εκεί το μεσημέρι της Πέμπτης, οι βουλευτές όλων των κομμάτων έκαναν πρόταση προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα εξετάσει ξανά τους φακέλους των ομάδων για την αδειοδότηση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ελλείψεις ίδιες με αυτές του «γηραιού». Ο κ. Πιλάβιος ουσιαστικά το αρνήθηκε, καθώς επεσήμανε ότι για να υπάρξει σχετικός έλεγχος θα πρέπει να το δεχθούν οι ΠΑΕ και η διοργανώτρια αρχή, αλλά να υπάρξει και «συγκατάθεση» από την UEFA, ενώ όταν κάποια στιγμή ο Πρόεδρος της ΕΠΟ πιέστηκε από τους βουλευτές της επιτροπής, παρουσίασε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στο οποίο γίνονταν ειδική αναφορά στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και ένα έγγραφο πλαστής ενημερότητας του Ηρακλή, το οποίο είχε κατατεθεί και βάσει αυτού δεν είχε δικαίωμα να κάνει μεταγραφές. Μάλιστα, επεσήμανε ότι θα ανακληθούν οι μεταγραφές που έκανε τον Ιανουάριο ο «Γηραιός», ενώ σε αυτή την περίπτωση ο ΚΑΠ προβλέπει ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών
Τέλος αξίζει να αναφερθεί πως μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ να απορρίψει την αίτηση της Σουπερ Λιγκ, η οποία ζητούσε να παραμείνει στην κατηγορία ΠΑΕ που υποβιβάστηκε βαθμολογικά, καταλαμβάνοντας την θέση ομάδας που δεν πήρε άδεια συμμετοχής, οι ομάδες που θα προαχθούν από την Football League θα είναι τέσσερις και όχι τρεις. Έτσι εκτός από τους σίγουρους ΠΑΣ Γιάννενα και Παναιτωλικό, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει και άδεια συμμετοχής, αναμένεται να δούμε ποιες θα είναι οι άλλες δυο ΠΑΕ που θα ανέβουν στη Σουπερ Λιγκ. Από όσες όμως θα διεκδικήσουν την άνοδο τους μέσω της διαδικασίας των πλειοφ αυτή τη στίμη μόνο ο Λεβαδειακός και η Βέροια, έχουν εξασφαλίσει άδεια συμμετοχής, ενώ οι ΟΦΗ, Δόξα Δράμας, Πανθρακικός και Τρίκαλα αναμένουν την απόφαση της Δευτεροβάθμιας επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ για να μάθουν αν θα κάνει δεκτές τις εφέσεις τους για να πάρουν άδεια συμμετοχής. Αν αυτό δεν συμβεί τότε όλα δείχνουν πως τα πλειοφ στην football league δεν θα διεξαχθούν και απευθείας θα ανέβουν κατηγορία οι Λεβαδειακος και Βέροια που έχουν άδεια συμμετοχής.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου