Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Δυο φορές υποβιβασμένος


Ο Ηρακλής φέτος διανύει ίσως την χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης κατάφερε να γίνει η μοναδική ομάδα που την ιδία χρονιά υποβιβάζεται δυο φορές. Ο γηραιός μετά την απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να μην του δώσει αδεία συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, καθώς ο φάκελος του είχε αρκετές ελλείψεις κυρίως στα οικονομικά κριτήρια, που δεν μπόρεσαν οι διοικούντες να τα καλύψουν, ήρθε και η απόφαση της Πειθαρχικής επιτροπής της Σουπερ Λιγκ τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να τον υποβιβάσει για δεύτερη φορά. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε πως
ο Ηρακλής προέβη σε αλλοίωση του αληθούς χρόνου λήξεως της ασφαλιστικής ενημερότητας και αντέγραψε νέα μεταγενέστερη ημερομηνία προκειμένου να κάνει μεταγραφές τον περασμένο Ιανουάριο. Παράλληλα παρουσίασε την ασφαλιστική ενημερότητα ως γνήσια εξαπατώντας τις υπηρεσίες της ΕΠΟ και ενισχύοντας παράνομα την αγωνιστική δύναμή του, κάτι που αποτελεί βαρύτατη παραβίαση των κανονισμών. Για το λόγο αυτό η Πειθαρχική της διοργανώτριας αρχής αποφάσισε να επιβάλλει στον Ηρακλή την ποινή του υποβιβασμού στην επόμενη κατώτερη κατηγορία δια της καταλήψεως της τελευταίας θέσεως στον οριστικό βαθμολογικό πίνακα της SUPERLEAGUE της διανυόμενης αγωνιστικής περιόδου και στον Ιωάννη Τάκη, τη χρηματική ποινή των 40.000 ευρώ και την ποινή της απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο για ένα έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν και στην έφεση που καταθέσει ο γηραιός δεν ανατραπεί η πρωτόδικη απόφαση τότε ο Ηρακλής θα καταλάβει την 16η θέση και η ομάδα που βρίσκεται στην 14η δηλαδή ο Αστέρας Τρίπολης θα ανέβει στην 13η και θα παραμείνει στη Σουπερ Λιγκ.
Να θυμίσουμε πως το θέμα με τις παράνομες μεταγραφές ξεκίνησε όταν οι προσπάθειες των ανθρώπων του Ηρακλής αλλά και του κόσμου με τις συνεχείς πορείες διαμαρτυρίας, οδήγησαν την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να καλέσει για ακρόαση τον Σοφοκλή Πιλάβιο. Εκεί ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, κατέθεσε πρόσφατη βεβαίωση του ΙΚΑ Καλαμαριάς η οποία ανέφερε ότι τελευταία φορά που εκδόθηκε ασφαλιστική ενημερότητα στην ΠΑΕ Ηρακλής ήταν στις 17/8/2010 με ισχύ ενός μηνός μέχρι της 16/9/2010, αφήνοντας να νοηθεί ότι η ασφαλιστική ενημερότητα με την οποία η ομάδα της Θεσσαλονίκης απέκτησε δικαίωμα μεταγραφών τον περασμένο Ιανουάριο αλλά και αυτή την οποία συμπεριέλαβε στον φάκελο αδειοδότησης ήταν άνευ αντικρίσματος. Η αποκάλυψη του Πιλάβιου ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για τον υποβιβασμένο Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος έχοντας έννομο συμφέρων κατέθεσε ένσταση, βασιζόμενος στο άρθρο περί διαστρέβλωσης αγώνα και με βάση αυτό ζητούσε την αφαίρεση επτά βαθμών από τον "Γηραιό". Την ημέρα της εκδίκασης της ένστασης του Αστέρα, η Επιτροπή ιδιότητας Μεταγραφών αποφάσισε να προχωρήσει στην ανάκληση των δελτίων των Ζερκά, Επαλέ, Μαχόπ, Καϊτά, Ρόμπλες και Βιτκόφσκι, κρίνοντας πλαστή την ασφαλιστική ενημερότητα του Ηρακλή, εξέλιξη που αποτέλεσε ισχυρό χαρτί στα χέρια της ομάδας της Τρίπολης, αφού εν τέλει η Πειθαρχική Επιτροπή της Λίγκας αποφάσισε να του επιβάλλει όχι την αφαίρεση βαθμών, αλλά την βαρύτερη ποινή που ήταν ο υποβιβασμός.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου