Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Ο Μπέος δηλώνει αθώος και η ΕΠΟ του κόβει το ποδόσφαιρο


Ο Αχιλλέας Μπεος, ο οποίος μετά την απόφαση του 9ου τακτικού ανακριτή και την σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου συνεχίζει να υποστηρίζει πως είναι αθώος, για το σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Στην απολογία του, που αποκαλύπτει η ιστοσελίδα tovima.gr, ο, ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι «η πορισματική αναφορά της εισαγγελέως κυρίας Πόπης Παπανδρέου διαπνέεται από έωλες εκτιμήσεις και αναφορές των στελεχών της UEFA για το πρόσωπό μου», προσθέτοντας πως η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία τον συκοφαντεί. Μάλιστα, ο μεγαλοπαράγοντας αναφέρει ότι μπορεί να τηλεφωνούσε σε πολλούς κρατικούς παράγοντες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο αλλά δεν τους εκβίαζε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα παράπονά μου αντιμετωπίζονται σαν λόγια του καθενός και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους αρμοδίους». Ο Μπέος παραδέχεται ότι το ύφος που μιλά είναι υπερβολικό αλλά όχι ότι προχωρεί σε παράνομες ενέργειες, ενώ εξηγεί πως με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχει φιλικές σχέσεις και όταν του μίλησε για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, εξέφρασε με το ύφος που τον διακρίνει τις επιφυλάξεις του για τον πιθανό διορισμό του διαιτητή Σιδηρόπουλου και πως δεν υπάρχει ούτε ένα συγκεκριμένο περιστατικό που να επιβεβαιώνει τα αδικήματα που του αποδίδονται, παρά μόνον εικασίες και εσφαλμένα συμπεράσματα.
Όσον αφορά την επίμαχη συνομιλία του πριν από τον αγώνα ΑΕΚ - Ολυμπιακός Βόλου 0-4 ο Μπέος στην απολογία του που παρουσιάζει το ΒΗΜΑ εξηγεί: «Αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα άλλου αγώνα που προηγήθηκε μεταξύ Κέρκυρας και άλλης ομάδας και τις αποφάσεις του διαιτητού αυτού όπως το σύνολο των παραγόντων του ποδοσφαίρου και με τον γνωστό τρόπο εκφοράς λόγου και τις εκφράσεις έως και της υπερβολής που χρησιμοποιούνται στους διάλογους αυτούς...». Στη συνέχεια ο Αχιλλέας Μπέος αναφέρεται στον συγκεκριμένο αγώνα και στον Σταύρο Αδαμίδη. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων και κρίσεων για το πρόσωπό μου του προέδρου της ΑΕΚ κ. Σταύρου Αδαμίδη, είχε δημιουργηθεί κλίμα έντονης αντιπαλότητας και εχθρότητας για το πρόσωπό μου και την ομάδα του Βόλου στις τάξεις των οπαδών της ΑΕΚ και των παραγόντων της με αποτέλεσμα να υποχρεωθώ να ζητήσω τη συνδρομή υπαλλήλων εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης για την προστασία μου κατά τη μετάβασή μου στο γήπεδο της ΑΕΚ και την παρακολούθηση του συγκεκριμένου αγώνα. Το ίδιο αναφέρει και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Πειραιώς ως εμπειρία στον αντίστοιχο αγώνα της ομάδας του με την ΑΕΚ στην έδρα της με τη φράση "τα ίδια δηλαδή όπως σε μένα έτσι..."».
Κλείνοντας την απολογία του ο Αχιλλεας Μπεος υποστηρίζει πως βρίσκεται σε αδυναμία υπερασπίσεως του εαυτού του μιας και εισάγονται στο κατηγορητήριο συνομιλίες μεταξύ προσώπων που ο ίδιος δεν γνωρίζει, οι οποίοι προβαίνουν σε σειρά κρίσεων για τα οποία καλείται να απολογηθεί και συνεχίζοντας χαρακτηρίζει τις συνομιλίες καφενείου που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεμελιώσουν ποινική του ευθύνη για οποιοδήποτε αδίκημα.
Πάντως όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη ο Σοφοκλής Πιλάβιος επισκέφτηκε τον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε να μη διαρρέονται οι διάλογοι της δικογραφίας στα ΜΜΕ, και ίσως γι αυτό το λόγο από χθες δεν έχουν διαρρεύσει νέοι διάλογοι στα μέσα ενημέρωσης. Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ σε συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ την Πέμπτη έκανε γνωστό και επίσημα πως από την Τετάρτη η δικογραφία βρίσκεται στα χέρια των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, οι οποίοι θα την μελετήσουν προκειμένου να αποφανθούν σε ποιους θα ασκηθούν πειθαρχικές διώξεις και ποιες ομάδες θα τιμωρηθούν για την εμπλοκή τους στα στημένα, ενώ ξεκαθάρισε πως αν δεν προκύψουν στοιχειά δεν θα υπάρξει υποβιβασμός ομάδων. Για το ενδεχόμενο να μην συμμετέχει στην Ευρώπη οποία ομάδα αποδειχτεί ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο, ο Πιλάβιος τόνισε πως αυτό είναι θέμα της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ωστόσο για να προβεί η ΟΥΕΦΑ σε αποκλεισμό ελληνικής ομάδας από τις διοργανώσεις της θα πρέπει να υπάρχει μία τελεσίδικη απόφαση από ανώτατο αθλητικό δικαστήριο.
Μπορεί η μελέτη της δικογραφίας για τα στημένα να ξεκίνησε από χθες για τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς, ωστόσο η πρώτη βαριά ποινή, η οποία μάλιστα δεν αφορά και το σκάνδαλο με τα στημένα, έπεσε και αφορά ποιον άλλον τον Αχιλλέα Μπέο. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ προφανώς επηρεασμένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αποφάσισε να τιμωρήσει τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού Βόλου με 50.000 ευρώ πρόστιμο και 4 χρόνια απαγόρευσης συμμετοχής του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο, για δυσμενείς κρίσεις στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στις 17 Απριλίου στο Βόλο.
Η ποινή που επιβλήθηκε στο Μπέο είναι πρωτοφανής, αφού κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει τιμωρηθεί για δυσμενείς κρίσεις με αυτή την ποινή, ενώ ακόμα και για δυσφήμιση του αθλήματος να κατηγορούταν σύμφωνα με το άρθρο 26 παράγραφος 4 γ θα του απαγορευόταν η συμμετοχή του σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο για 3 χρόνια.
Τέλος σε ότι αφορά την πρόταση του Βαγγέλη Μαρινακη στο ΔΣ της Σουπερ Λιγκ, ώστε να αναλάβει η ΕΠΟ την διοργάνωση του πρωταθλήματος από το 2012, ο Σοφοκλής Πιλάβιος τόνισε πως βλέπει θετικά την συγκεκριμένη πρόταση, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με προϋποθέσεις διαφορετικής οργάνωσης της ομοσπονδίας.

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου