Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

24 χρόνια απο το έπος του 1987


Τι και αν πέρασαν 24 χρόνια από την 14η Ιουνίου του 1987. Τι και αν περάσουν ακόμα 104… Η επιτυχία της ομάδας του Γκάλη, του Γιαννάκη του Φασούλα και των άλλων παιδιών του Κώστα Πολίτη δεν θα ξεχαστεί πότε, γιατί ήταν η πρώτη κορυφαία στιγμή του ελληνικού μπάσκετ, η οποία έδωσε το έναυσμα στο άθλημα να οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερες τόσο σε εθνικό όσο και συλλογικό επίπεδο.

Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια η Εθνική ομάδα Μπάσκετ κατέκτησε το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε ομαδικό άθλημα στην ιστορία της χώρας μας στο Ευρωμπασκετ που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ήταν 14η Ιούνιου του 1987… Η Εθνική ομάδα Μπάσκετ με τους Νίκο Γκάλη, Παναγιώτη Γιαννάκη, Αργύρη Καμπούρη, Παναγιώτη Φασούλα, Φάνη Χριστοδούλου, Μέμο Ιωάννου, Λιβέρη Ανδρίτσο, Μιχάλη Ρωμανίδη, Νίκο Σταυρόπουλο, Νίκο Φιλίππου, Νίκο Λινάρδο, Παναγιώτη Καρατζά και προπονητή τον Κώστα Πολίτη, έχοντας περάσει δυο φορές τoν σκόπελο της Γιουκοσλαβίας, αλλά και της Ιταλίας και της Γαλλίας και παρά το γεγονός ότι είχε ηττηθεί μια φορά από την Ισπανία και στην συνέχεια από την Ρωσία εν τέλει κατάφερε να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης εκεί όπου απέναντι της βρήκε την τότε κορυφαία ομάδα της Ευρώπης που δεν ήταν άλλη από την Σοβιετική Ένωση.

Ο αγώνας ήταν πραγματικό ντέρμπι με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν χέρι- χέρι στο σκορ. Παρά το γεγονός ότι ο Κωστας Πολιτης θα χάσει δυο από τα σημαντικότερα όπλα του πριν την λήξη του δεύτερου ημιχρόνου, τους Φασούλα και Γιαννακη με πέντε φάουλ, η Ελλάδα θα καταφέρει με τον Λιβέρη Ανδρίτσο να στείλει το ματς στην παράταση με δύο εύστοχες βολές 39’’ πριν τη λήξη, κάνοντας το 89-89.
Η εικόνα του αγώνα δεν αλλάζει στο έξτρα πεντάλεπτο και η μάχη σώμα με σώμα συνεχίζεται. Στην τελευταία επίθεση της αναμέτρησης, ο Μέμος Ιωάννου αστοχεί σε σουτ, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης ως από μηχανής θεός αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ και κερδίζει το φάουλ που τον στέλνει στις βολές. Το παλικάρι με το νούμερο 7 στην φανέλα, με ολύμπια ψυχραιμία θα βάλει και τις δυο βολές θα πάει το σκορ στο 103-101 4 δεύτερα πριν την λήξη του αγώνα και θα στείλει τους Έλληνες στον 7ο ουρανό, αφού στην τελευταία τους επίθεση οι Σοβιετικοί θα αστοχήσουν από το τρίποντο με τον Γιοβάισα και η Ελλάδα θα στεφτεί υπό τους ήχους του «final countdown» των Europe… πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Νίκος Γκάλης θα αναδειχθεί MVP της διοργάνωσης και πρώτος σκόρερ με 296 πόντους σε οκτώ αγώνες, με δεύτερο, πολύ πίσω του, τον Ντορόν Τζάμσι με 222 πόντους. Κορυφαίος στις ασίστ ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ στην καλύτερη πεντάδα του Ευρωμπασκετ, ο Γκάλης και ο Φασούλας, μαζί με τους Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ.

Ο κόσμος θα πλημμυρίσει του δρόμους σε όλη την Ελλάδα, το γλέντι θα κρατήσει ως το πρωί, το μπάσκετ θα λατρευτεί….

Σας ευχαριστούμε για τις στιγμές που μας χαρίσατε……

Μιχάλης Μουσελίμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου